Ingen kan tjene to herrer


Ingen kan tjene to herrer; han vil jo enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene og ringe­agte den anden. I kan ikke tjene både Gud og mammon.

Matt. 6.24


På græsk

Matt. 6.24Ingen er i stand til at tjene/­adlyde [1398] to herrer [2962] for enten vil han hade [3404] den ene og elske [25] den anden eller holde sig til [472] den ene og ringe­agte [2706] den anden; ingen er i stand til at tjene [1398] Gud og rigdom [3126].

Ordforklaring

1398Defi­nition: at være en slave, at tjene. An­ven­delse: Jeg er en slave, er under­lagt, ad­lyder, er hen­given.
2962Defi­nition: herre, mester. An­ven­delse – herre, mester, hr.; Herren.
3404Defi­nition: at hade. An­ven­delse: Jeg hader, afskyr, elsker mindre, værd­sætter mindre.
25Defi­nition: at elske. An­ven­delse: Jeg elsker, ønsker godt for, har glæde af, længes efter; betegner kær­lighed til fornuft, agtelse.
472Defi­nition: at holde imod, at holde fast ved. An­ven­delse: Tran­sitiv: Jeg er imod; Intran­sitiv: Jeg mod­står; Medium: Jeg holder ud imod, holde fast ved, klamre mig til.
2706Defi­nition: at tænke ringe om. Anven­delse: Jeg for­agter, for­agter og viser det ved aktiv for­nær­melse, ringeagt.
3126Defi­nition: rigdom. Anven­delse: (ara­mæisk), rigdom, penge, ejen­dele, be­sid­delser, ejendom. Mammon er et ara­maisk udtryk for verdslig rigdom, jordisk gods.


Min konstatering

Altså kan ingen tjene, være en slave af, være under­lagt, adlyde og hen­give sig til to herrer. For enten vil han hade og afsky den ene, eller elske og værd­sætte den ene mindre; og elske den anden. Eller han vil holde fast ved og klamre sig til den ene og ringe­agte, tænke ringe om og for­­agte den anden. Der står, at der er INGEN, der kan dette. Der er ingen, der kan tjene og ad­lyde, være en slave af og dermed være under­lagt og hengive sig til både Gud og denne verdens rigdom, penge, ejen­dele, ejendom og jordisk gods.

Der er INGEN, der kan adlyde både Gud og adlyde hans mod­standere, der lokker med at kunne beholde denne verden ejen­dele. Vi ved ikke, om vi kommer i den situa­tion, at vi må vælge mellem at sige nej til alt, hvad vi ejer og har, for at holde fast ved at adlyde Jesus og Guds ord. Men det er klogt at blive klar over, om du er villig til at betale den pris.


Se siden den hører sammen med

Ingen kan tjene to herrer