Margit’ æblekage

Hvis du vil se hvorfor og hvordan denne æble­kage blev til, kan du se det på næste side “Ideen til Margit’ æblekage“.

Margit’ æblekage

Jeg bruger en 2 ½ – 3 liter skål til at røre kagen i og rører det hele sammen med et fladt pis­keris. Op­skriften passer til en 22,5 x 22,5 cm brade­pande. Jeg bruger 300 g æbler i kagen. Når jeg bruger vores modne mad­æbler, varde­æbler og deme­rara rør­sukker, så bliver kagen så brun, så det ikke engang kan ses, at der er æbler i. Hvis din brande­pande har en anden stør­relse, må du være op­mærk­som på, at det kan ændre på kagens bagetid. En større form giver en tyndere kage; og nok også en kor­tere bagetid.

Fremgangsmåde

100 g fuldkorns havregryn kværnes til groft mel. Tag
1 æg – ca. 60 g frem, så det kan nå at blive lidt lun. Hæld
1 ½ dl koldt vand i en ca. 1 liter skål.
Smør brade­panden med mar­garine, olie eller andet fedt­stof.

Sukker og olie vejer jeg af direkte i skålen.
100 g (Deme­rara) rørsukker +
2 tsk. stevia sød (søder som 50 g sukker) +
3 ml fint salt – blandes med
25 g kold­presset jomfru oliven­olie. Vej og smelt
6 g kold­presset jomfru kokos­olie i en lille gryde og rør det i dejen.

36 g kokosfibermel sigtes i og røres i dejen. Rør
ægget i dejen +
1 spsk. fløde +
1 spsk. af vandet i skålen. Kom
1 ½ tsk citron­saft i resten af vandet i skålen.

88 g fuldkorns­hvedemel vejes af i en lille skål. Sigt
1 ½ tsk. natron +
¾ tsk. vaniljesukker i melet og bland det godt sammen.

Æblerne ordnes

Vask og skræl æblerne, riv derefter
300 g æbler ned i citron­vandet. Bland det og tryg æblerne ned i vandet så vandet lige kan dække æblerne.

Fortsættelsen

Hvis du har smurt brade­panden, og har havre­gryn og mel­blan­dingen klar, så tændes for ovnen på 170° C. Og der fort­sættes med at røre dejen sammen.

Æblerne med citron­vandet røres i dejen.
Havre­grynene røres i dejen.
Mel med natron og vanilje­sukker sigtes ned i skålen med dejen, hvor­efter det røres godt sammen. Så kan du smage på dejen og se, om den ikke be­kommer dig vel.

Den tykke dej jævnes der­efter ud i brade­panden. Helt jævn, da den ikke flyder ud. Og sættes midt i den for­var­mede ovn på 170° C. Lad den bage i 25 min. til den slipper kanterne og en træ­pind ved prøv­ning. Det er bedst, at den ikke bager mere end nød­ven­digt. Jeg ladder kagen tage efter­varmen, når jeg slukker efter 25 min. Så lader jeg den stå i ovnen 5-10 min. efter jeg har slukket for den. Så tager jeg den ud.

Kagen kan holde sig en uges tid i køle­skabet. Men det kunne jo godt ske at den for­svinder hurtigere. Kagen smager bedst tem­pe­reret altså ikke lige fra køle­skabet. Hvis jeg bager kagen 5 min. mere, så holder den sig læn­gere, men til gen­gæld mister den lidt af sin gode smag.

Velbekom!


16 stykker kage

Jeg skærer min æblekage i 18 stykker, da det er deleligt med 3. Hvis du skærer den i 4 x 4 stykker, så får du 16 stykker. Hvor tit kan du spise et stykke kage med mindre en 10 gram sukker? Skæres kagen i 16 stykker, så er der jo kun 7 g sukker pr. stk. og 2 g olie. Men der er næsten 20 g (18 ¾ g) æbler i?

Hvis du gerne vil se hvordan, jeg fik ideen til denne æble­kage, så kan du se det på næste side.

Fortsætter næste side med
Ideen til Margit’ æblekage