Schwedenkräuter

Der står om “schwedenkräuter” i bogen “Sundhed fra Guds Apotek” af Maria Treben. Schweden­kräuter er en urteeliksir. Den kan desværre ikke købes her i Danmark, som den bør laves ifølge den svenske læge og rektor i medicin dr. Samst, som lavede recepten på schwedenkräuter. Den står beskrevet i Sundhed fra Guds Apotek.

De danske produkter

Der findes en schwedenkräuter, hvorpå der står, at den er efter original recept af Marie Treben. Den er fra Mezina. Men den har 27 % alkohol og vand. Ifølge originalrecepten skal der være 38-40 % alkohol og ingen vand. De har altså fortyndet den med ca. ⅓ vand, så vidt jeg kan regne ud med alkoholprocenten. Det synes jeg ikke er i orden.

Så er der en schwedenkräuter fra Natur Drogeriet. Den har den rigtige alkoholprocent. Den er ikke tilsat vand. Men de har tilsat flere urter: Kanel,  Estragon og Zedoarrod (hvid gurkemeje). Om det gavner eller skader, ved jeg ikke, men den er heller ikke original.

Urteblandingen

Men i Tyskland på apoteket er det muligt at købe en urte­bland­ing med de urter, der skal bruges til schweden­kräuter. Der står i ori­ginal­op­skrif­ten, at det skal være natur­kam­fer, som der bruges. I urte­bland­ingen fra Tyskland står der ikke, om det er natur­kam­fer. Den mangler dog 8 g natur­kam­fer, og den har 3 g ingefær og 5 g kvanrod mere end angivet i opskriften, men ellers passer urterne efter originalen.

Originalopskriften 

Da det ikke er tilladt at offent­lig­gøre uddrag fra Maria Trebens bog, kan jeg jo ikke skrive opskriften, som den står på schweden­kräuter, men jeg har jo lov til at fortælle, hvad der står på den æske urter, som kan købes i Tyskland på apoteket. I afsnittet ovenover har jeg skrevet, hvad den mangler, og hvad den har for meget af i følge ori­ginal­op­skrif­ten.

Den pakke blandede urter til schweden­kräuter, som kan købes i Tyskland, indeholder følgende urter (jeg har oversat det til dansk og skrevet de tyske navne i parenteserne): 15 g kvanrod (angelika­wurzel), 13 g ingefær (zitwer­wurzel), 10 g manna (manna), 10 g rabarberrod (rha­bar­ber­wurzel), 10 g aloe (aloe), 5 g sølv-bakke­tidsel­rod (eber­wurz­wurzel), 5 g myrra (myrrhe), 2 g kamfer (kampfer), 0,2 g safran (safran).

Fremstillingen

Der står på pakken, hvordan man skal lave schweden­kräuteren: Man skal tage urterne og komme dem i en 2 liters bredhalset flaske og hælde 1½ liter 38-40 % korn­brænde­vin eller en god frugt spiritus over dem. Flasken skal selvfølgelig lukkes. Så skal det stå i 14 dage ved varme (ca. 25º C) og omrystes hver dag. Så kan man si noget af eliksiren fra i en lille flaske og bruge det. Så kan man have eliksiren i mange år.

Resten kan blive stående på urterne i ube­græn­set tid, og jo ældre det bliver, jo bedre virker det. Det er bedst at gemme det i mørke flasker og opbevare dem køligt. Så kan man si noget mere eliksir fra, når man har brug for mere. Da jeg ikke har en stor mørk flaske, til det der bliver stående på urterne, så har jeg brugt at sætte glasset i en staniolpose og lukket den med en elastik lige under låget. Så er det glas mørkelagt. Jeg har heller ikke en så stor glasflaske, så jeg bruger et syltetøjsglas.

Som brændevin bruger jeg Bryndum snaps, den klare som er neutral. Den har 40 % alkohol.

Det jeg ikke må fortælle

Da det ikke er tilladt at skrive uddrag fra bogen, så må jeg nok heller ikke fortælle, hvad Maria Treben for­tæl­ler, at schweden­kräuter er godt for, men det er rigtig mange ting. Så det må du selv læse i bogen. Den kan købes, eller du kan låne den på bib­lio­teket.

Vore egne erfaringer må jeg dog have lov at fortælle. Den kan virke hel­bred­else af sår (også som lægerne ikke kunne hjælpe med).

Omslag med schwedenkräuter har hjulpet på: Helvedesild, som lægerne ikke kunne hjælpe pågældende person med. Pande­hule­be­tænd­else forsvandt. Dårlige knæ blev gode. Tog smerterne fra nyresten efter 10 minutter, når der var omslag på.