Margit’ æblekage


Ideen til Margit’ æblekage

I foråret 2022 havde vi stadig så dejligt mange varde­æbler (mad­æbler). Jeg ville jo gerne bruge dem til noget. Jeg kunne jo ikke lave æble­grød hele tiden. Jeg kunne godt tænke mig at prøve at bage en æble­kage. Så jeg gik på jagt i mine op­skrifter og nok også på nettet, men jeg kunne ikke finde nogen, som jeg var tilfreds med.

Hvorfor ikke? Jeg ville gerne have en kage med masser af æbler. Det var jo for at få nogle æbler brugt, og fordi æbler er sunde. Men jeg synes, der var alt for lidt æbler i op­skrif­terne i for­hold til dejen. Så var der også altid så meget sukker og fedt­stof og vel også æg i kag­erne. Så jeg tænkte, at jeg ville prøve at lave min egen æble­kage. En sund æble­kage.

Mit indhold

Ja, jeg ville lave en sund æble­kage.  Jeg ville have meget æble i. Jeg ville ikke have æblerne i stykker, det bryder jeg mig ikke så meget om, jeg ville prøve at rive dem. Der skulle ikke så meget sukker og olie og æg i, som tit er nor­malt. Jeg ville have kværnet havre­gryn i, for havre­gryn er sundt. Jeg ville også have kokos­fiber­mel i for det giver en god smag og er også sundt. Jeg ville ikke bruge mælk, men vand og lidt fløde. Æblerne burde nok rives i citron­vand, så de ikke ville blive så hur­tigt brune, og det ville også give mere smag til æblerne. Så kunne jeg bruge natron i stedet for bage­pulver. Vanil­je­sukker er godt til æbler, så det skulle også i.

Og så skulle den være nem og hurtig at lave, for jeg ville gerne kunne lave den tit. Derfor vejer jeg de først dele direkte i røreskålen. Så var det bare at finde ud af for­holdet.

Så lavede jeg min første ud­gave, den blev rigtig god. Men jeg eks­peri­men­terede videre med kagen for at finde det for­hold, som jeg synes var bedst. Så det er den bedste udgave, jeg har lagt ud. Jeg brugte af de føde­varer, jeg alle­rede har og godt kan lide at bruge.

Blev ikke træt af den

Jeg har lavet mange æble­kager efter­hånden. Vi fik et stykke af den næsten hver dag i 3 måneder, og vi blev ikke træt af den. Jeg kan lige­frem mærke at den er sund at spise. Den gør godt.

Sunde udgaver som jeg bruger

Jeg bruger hoved­sag­e­ligt øko­lo­giske pro­dukter.
Søde­stoffer, al­min­delig hvid roe-sukker, er­statter jeg med rør­sukker. Og jeg bruger Deme­rara rør­sukker, da det virker som om, den er sundest. Og så bruger jeg denne SteviaSød.
Olierne er kold­pressede og jomfru (1. gangs pres­ning).
Jeg bruger denne kokos­fiber­mel.
Havre­gryn og mel er fuld­korns­pro­dukter.
Som salt bruger jeg en sundere ud­gave end natrium-klorid.

Fortsætter næste side med
Spørgsmål